30.09.2010 | Jon Hopkins @ ul. Mariacka | Katowice

Wszystko o zbliżających się imprezach. Line-upy, tracklisty, zdjęcia, opinie.

Powrót do Imprezy

30.09.2010 | Jon Hopkins @ ul. Mariacka | Katowice

Postprzez Sagi 29 wrz 2010, 14:53

Obrazek

30.09.2010r. godz. 20.00
Katowice ul. Mariacka
support: *dj None + JDVideo* (Elektronik Zoo) VJ Myogenic

wstęp wolny !!

info z http://www.lastfm.pl/event/1680692+Jon+ ... ember+2010

"Chcielibyśmy zaprosić na
wyjątkowe wydarzenie muzyczne – koncert *Jona Hopkinsa* w samym centrum
Katowic, na ulicy Mariackiej. Już od godziny 20.00 będą mogli Państwo
posłuchać jak jeden z największych mistrzów muzyki elektronicznej,
artysta porównywany do takich sław jak Brian Eno i stały współpracownik
największych gwiazd popu jak Coldplay, prezentuje niesamowitą mieszankę
delikatnych melodii i tanecznych rytmów, zacierając przy okazji wszelkie
granice pomiędzy gatunkami muzycznymi. Sięgając z jednej strony po
klasykę, muzykę fortepianową i rozmarzone brzmienia ambientu, z drugiej
zaś nie bojąc się używania mocniejszych środków wyrazu jak automaty
perkusyjne czy syntezatory Hopkins od kilkunastu lat udowadnia, ze
trudno znaleźć drugiego tak wszechstronnego muzyka, zdolnego dotrzeć do
praktycznie każdej publiczności. Gdy rok temu po raz pierwszy pojawił
się w Polsce, w ramach katowickiego festiwalu Tauron Nowa Muzyka,
kilkutysięczna, zachwycona publiczność właśnie jego koncert za
największe odkrycie całej imprezy. Mamy nadzieję, że muzyka Hopkinsa,
uzupełniona wizualizacjami Myogenica – twórcy teledysków między innymi
dla Fatboy Slima czy Madness – zaprezentowana w samym sercu miasta i tym
razem wywrze potężne wrażenie."

od 21-22 ma niby on wystepowac...ciekawa opcja info przed chwila przekazala mi znajoma lol :)
Sagi

Re: 30.09.2010 | Jon Hopkins @ ul. Mariacka | Katowice

Postprzez Rado 29 wrz 2010, 15:36

http://www.youtube.com/watch?v=w0--f1Bw ... re=related - fakt całkiem sprawnie sobie poczyna :)
Obrazek
Rado

Postprzez Sagi 29 wrz 2010, 16:50

dobry filmik poprosze powtorke jutro :D
Sagi

Postprzez Vibez 29 wrz 2010, 17:06

Nagrajcie jak możecie cokolwiek. Ostatnio na tauronie pocisnął taki breakbeat że mi kapcie z nóg spadły. Okazało sie że to jego robota, która ponoć nawet nie ma tytułu, którą grywa tylko na takich imprezach i wydać jej zamiaru nie ma.

Jak wam coś zgniecie suty to właśnie to.
Vibez
aka Douglas Howarth

Postprzez Sagi 01 paź 2010, 13:41

ok pora cos popisac:

Mysle ze bylo warto sie zjawic na tym wydarzeniu :) co prawda glowna gwiazda zagrala raptem 1 godzine z groszami ale mimo wszystko oplacalo sie. Muzycznie bylo tak roznorodnie ze nie wiem nawet jak to okreslic ? jedno jest pewne koles ma niesamowity talent czy to w tworzeniu pieknych "bioracych za serce" melodii, przestrzeni itd., jak i tez do tworzenia utworow ktore totalnie resetuja glowe (wiele razy po prostu nie ogarnialem tego co leci takie to poschizowane bylo) ale przy tym nie odpychaja a jest w tym szalenstwie miejsce na swego rodzaju ład i porzadek, przez co mozna sie niezle pobujac :D najbardziej mnie pochlanialy momenty jak lecialy rozniaste melodie (czy to na 1 planie czy tez ukryte w chaosie bitow) mozna bylo niezle odplynac :) (o tak jak w tym utworze ktory tez lecial: http://www.youtube.com/watch?v=bazz7A_t ... re=related) byl tez 1 utwor ktory chyba trwal najdluzej...nie wiem czy to byl swego rodzaju breakbeat czy cos innego - dlugo sie rozwijal ale jak juz eksplodowal to mialo to w sobie taka moc ze nogi i rece same sie rwaly do machania, z reszta ludzi ktorych takie cos ponioslo nie brakowalo :) Po prostu 1 h swietnej muzyki bez zadnych granic i schematow...mozna bylo przez chwile poczuc atmosfere festiwalu Tauron czy czegos podobnego...ciekawe doswiadczenie.

Dodatkowo poza w sumie standartowa scena jeszcze na tej samej ulicy straszyly duchy z zielonej kamienicy :D bylo czuc ze cos tu sie bedzie dzialo nadzwyczajnego hehe. Aha wizualizacje bylo tez na poziomie, co prawda jakos mnie nie zmasakrowaly (moze dlatego ze juz kiedys na forum ktos umiescil filmik w bardzo podobnym stylu) ale dobrze zgrywaly sie do tego co lecialo.

Oczywiscie co to by bylo za wyjscie gdyby nie obecnosc znajomych, ktorych tym razem zebralo sie nas dosc sporo :) to zawsze poprawia humor ze sie wie ze takich muzycznych freakow jest wiecej lol i milo sie tak spedza czas...

Jedyna wada tego wypadu (poza zbyt krotkim wystepem gwiazdy) byla masakryczna pogoda (przez co jestem teraz zleksza rozlozony) ale coz nie mozna miec wszystkiego...o tyle fajnie ze bylo wystawionych pare sztuk nagrzewnic :)

to tyle mam nadzieje ze to nie ostatni taki projekt artystyczny miasta Katowice :)

P.S. zajawka z tubki jak to wygladalo mniej wiecej: http://www.youtube.com/watch?v=oys6n33JMmY
Sagi

Powrót do Imprezy