Sport

Rozmowy o wszystkim i o niczym.

Powrót do Offtopic

Re: Sport

Postprzez adike 01 lip 2010, 22:13

Mamy przerwę w Mundialu, więc to dobry czas, co by podzielić się swoimi spostrzeżeniami odnośnie turnieju

1) Jabulani
Piłka ta rzeczywiście różni się od standardowej piłki. Według tego co mówią piłkarze, jestem w stanie sobie ją wyobrazić: jak kopniesz mocno to leci w górę, jak wrzucasz to nie leci tam gdzie chcesz i generalnie sprawia wrażenie jakby była kupiona z supermarketu (słowa któregoś z gwiazdorów). Po rzutach wolnych CR7 widać wyraźnie jak potrafi latać w kosmos. Ale z czasem widać, że co mądrzejsi potrafią ją ogarnąć (vide Koreańce [ci cywilizowani] czy 2 świetne rzuty wolne Japońców w meczu z Danią). Dopiero w ostatnich meczach można było zaobserwować prawdziwe petardy zza pola karnego wykonane tą piłką trafiające blisko bramki (Calcido!) czy w bramkę: Lampard (sic!) czy mega bomba Teveza. Także nawet ta piłka `z supermarketu` jest do ogarnięcia, tylko trzeba chcieć ;)

2) Jacek Gmoch
W tym turnieju naprawdę potrafi wykazać się wiedzą i generalnie trochę powinien poprawić się jego wizerunek ;) przede wszystkim nie ma możliwości malowania tych swoich kultowych strzałek – teraz ma do dyspozycji kółeczka i strzałeczki rodem z FIFY i wygląda to dużo profesjonalniej. Ogólnie to Chilijczykom potrzebna jest drabina, żeby dosięgnąć Brazylijczyków ;)) Poza tym podobało mi się jego zdanie po ostatnim grupowym meczu Argentyny, że potrzeba im sprawdzianu w postaci porządnego rywala, gdyż ich obrona nie wygląda zbyt pewnie (na papierze, bez Samuela, wygląda moim zdaniem wręcz przeciętnie). Oczywiście reszta z Engelem na czele zjebała biednego Jacusia mówiąc, że Argentyna pokazała w meczach grupowych, że to najlepsza drużyna i największy faworyt. Ja trzymam stronę człowieka–odbytu, który jednak szerzej spojrzał na tą drużynę i pewnie jako jedyny obserwował męczarnie tego teamu w eliminacjach (m.in. porażka z Boliwią 1-6 !!!) i czekam z niecierpliwością na mecz z Niemcami! Ten mecz dużo nam powie o sile obydwu tych świetnie prezentujących się drużynach. Czy Ozil z klozetem skarają czerstwego demichelisa? Pewnie tak. Pytanie czy Messi z cała resztą wsadzą więcej Niemcom ? Na papierze Argentyna powinna pocisnąć, a wynik pewnie i tak rozstrzygnie sędzia…

3) Jebani sędziowie
Kolejny Mundial zepsuty przez tą patologię, bezczelność, chamstwo, kurestwo, itd., itp., etc… Oczywiście to wszystko wina jeb**** FIFY, której konserwatywność jest dla mnie niepojęta i chyba nawet ŻADNA partia polityczna w Polsce nie jest tak zaściankowa, by w analogicznej sytuacji trzymać się tak mocno swojego przedpotopowego systemu. Nie chce mi się wspominać o „kontrowersyjnych” (w rzeczywistości oczywistych) sytuacjach z poprzednich mundiali. Teraz mieliśmy mnóstwo czerwonych kartek, dawanych na wyrost i niekonsekwentnie. Nie mogę się zgodzić nad czerwem dla Kewella, Kaki, Georcuffa czy w ostatnim meczu dla Portugalczyka! W przypadku Francji i Australii mogła być to sprawa awansu…

4) Faworyci
Jak dla mnie najlepiej prezentują się Brazylijczycy i są moim faworytem do złota od początku turnieju głównie dlatego, że mają wyrównaną 11tkę i prowadzą `rozważną` grę. Argentyna gra świetnie w ataku, ale już pisałem wyżej, dopiero mecz z Niemcami zweryfikuje wątpliwości odnośnie tej drużyny. Hiszpania zdecydowanie nie gra z taką petardą jak na EURO, ani jak w meczu z Polską ;-) Myślałem, że od meczu z Portugalią nabiorą rozpędu, ale ostatni mecz wciąż mnie nie przekonuje. Espania dalej jest faworytem do osiągnięcia finału, ale przed Mundialem na pewno ich notowania stały wyżej. No i Niemcy zawsze mogą ugrać finał, chociaż mózgiem drużyny jest młody Ozil, i wątpię że da rade pociągnąć tą drużynę do samego końca.

Jutro szykuje się niesamowite widowisko w meczu Holandia – Brazylia. Odpadnie jeden z faworytów turnieju. Podobna sytuacja miała miejsce na WC ’98, wtedy Holandia musiała uznać wyższość Brazylii.. Tym razem myślę, że będzie podobnie, ale kibicuje w tym meczu Oranje! Z Robbenem w gazie ciężko sobie poradzić! ;)
currently addicted to:
Hybrid - Disappear Here
adike

Postprzez djin 02 lip 2010, 0:04

Stelmach napisał(a):C. Ronaldo był najgorszy na boisku.

Obrazek
Obrazek
djin
wlądca orientu

Postprzez sector 02 lip 2010, 7:48

adike napisał(a):Ale z czasem widać, że co mądrzejsi potrafią ją ogarnąć (vide Koreańce [ci cywilizowani] czy 2 świetne rzuty wolne Japońców w meczu z Danią)

Koreance czy Japonce (nie pamietam) podobno zakupili sobie wczesniej te pilki i grali w swoim kraju nimi caly sezon. Wiec, nie jest dziwne, ze ogarniaja lepiej ta pilke od reszty :)
sector
the king of bongo!

Postprzez phantom 02 lip 2010, 8:42

adike napisał(a):Dopiero w ostatnich meczach można było zaobserwować prawdziwe petardy zza pola karnego wykonane tą piłką trafiające blisko bramki (Calcido!) czy w bramkę: Lampard (sic!) czy mega bomba Teveza.

Xabi Alonso już w pierwszym meczu huknął w poprzeczkę, podobnie Ronaldo - słupek z WKS. Poza tym było kilka długodystansowych rzutów wolnych Sneijdera, które również trafiały w bramkę. A co do długich piłek, to przede wszystkim Duńczycy w meczu z Kamerunem pokazali, że można grać tą piłką.
phantom

Postprzez Hongo 02 lip 2010, 10:42

Gmoch jest mistrzem i to wiadomo od dawna!
Tetrahydrokannabinol
Hongo

Postprzez bAchoR 02 lip 2010, 10:50

Ja obstawiam wygraną Brazylii i Urugwaju :)

A co do piłki to bramkarze moga być zadowoleni. Ciezko trafić tą piłką z 20-30 metrów. Na mistrzostwach w Niemczech co drugi gol padał z dystansu. Kto pamięta bramke Lahma na otwarcie mistrzostw ? :)
Dejan S. - Behind The Mountains (Original Mix) <3 <3 -> mój nowy przyjaciel.
bAchoR
Dwight Mayweather

Postprzez bAchoR 02 lip 2010, 10:52

A Jacusia Gmocha lofciam i odpierdolić się od niego ^^. Mistrzostwa z jego udziałem mają swój klimat.
Dejan S. - Behind The Mountains (Original Mix) <3 <3 -> mój nowy przyjaciel.
bAchoR
Dwight Mayweather

Postprzez Stelmach 02 lip 2010, 11:38

adike napisał(a):czekam z niecierpliwością na mecz z Niemcami! Ten mecz dużo nam powie o sile obydwu tych świetnie prezentujących się drużynach. Czy Ozil z klozetem skarają czerstwego demichelisa? Pewnie tak. Pytanie czy Messi z cała resztą wsadzą więcej Niemcom ? Na papierze Argentyna powinna pocisnąć, a wynik pewnie i tak rozstrzygnie sędzia…

Ja również Adik. Póki co Argentyna wszystkich zachwyca (mnie również), Messi świetnie strzela i drybluje, ale weźmy po uwagę fakt, że drużyna ta miała póki co okazję się sprawdzić przeciwko zespołom drugiego formatu typu Grecja, Nigeria, Korea. Meksyk - który jest drużyną z wyższej półki, grał bardzo dobrze do momentu perfidnie uznanej bramki przez sędziego, co załamało ich strategię gry.
Niemcy to już ekipa lansowana na podium mistrzostw i łatwo skóry nie sprzeda, co więcej to właśnie jej będę kibicował bo styl gry jaki zaprezentowali w meczu z Anglią robi porządne wrażenie. Do tego drewniana obrona Argentyny (kardynalny błąd w meczu z Koreą) na pewno będzie miała problemy z powstrzymaniem ataku Niemców, którego gra chyba wszystkich zachwyca. Niemcy górą, mają wygrać 2:1 :D Przekonamy się ile wart jest Messi i spółka.

adike napisał(a):Jak dla mnie najlepiej prezentują się Brazylijczycy i są moim faworytem do złota od początku turnieju głównie dlatego, że mają wyrównaną 11tkę i prowadzą `rozważną` grę.

Choć im nie kibicuję to bardzo doceniam bezbłędną grę obrony Kanarków, a Maicon to nr. 1 wśród aktualnych obrońców i być może najlepszy zawodnik mistrzostw. Dziś na pewno wygrają z Holendrami, którzy mimo zwycięstw grają wolno, mało błyskotliwie i podobnie jak Argentyna, grali z drużynami II ligi MŚ (Japonia, Dania, Kamerun). Już z porządnie grającą Słowacją mieli sporo kłopotów, bo gdyby Vittek miał lepszą celność..... W przypadku Kaki czy Robinho takie błędy w obronie Brazylia bezlitośnie wykorzysta.
Stelmach
Rave on!

Postprzez newb 02 lip 2010, 17:17

MELO-dramat

a Felipe zachowal sie jak to Felipe beznadziejnie glupio ale przgrala cala druzyna a nie tylko jeden zawodnik
wielka szkoda

bylo sie jednak czego obawiac

Obrazek
newb

Postprzez Stelmach 02 lip 2010, 17:20

Wszyscy co byli za Brazylią muszą wejść teraz pod stół i odszczekać :D

To nie Filipe Melo był gwoździem do trumny, ale kardynalny błąd Cesara, który wyszedł do piłki i tak ją chcial wybić że przeleciała mu obok rąk. Chwaliłem go jako najlepszego bramkarza, ale po takim błędzie zastanawiam się czy nie pora by rozstał się z reprezentacją. Jako że zrobiło się 1:1, Holendrzy przycisnęli i generalnie jakby wygrali 5:1 to bym się nie zdziwił, bo okazji nie brakowało.

Jak grać trzeba z Brazylią pokazała w jednym z najlepszych taktycznie meczy już Portugalia. Wysoki pressing i krótkie krycie, którego w pierwszej połowie było brak, w drugiej okazał się na Brazylię zabójczą bronią. Mecz świetny od strony taktyki co akurat mi bardzo się podoba. Dziwi mnie tylko metamorfoza Brazylii po przerwie, która oddała inicjatywę, Cesar popełnił błąd i było po meczu.

Kolektywna gra Holendrów bardzo przypomina podobą grę Niemców. Czyżby był to jakiś prognostyk na jutrzejszy mecz z Argentyna?
Stelmach
Rave on!

Postprzez Mr_Hide 02 lip 2010, 22:43

Nie wierzę. Suarez, Suarez, Suarez ... pieprzony Suarez ratuje swoją drużynę w taki oto super fair rozpaczliwy sposób, że aż się popłakał chłopak. Od razu wiedziałem że te wszystkie pochwały w jego kierunku są grubo przesadzone, taki drugi C. Ronaldo. Teraz niech się Urugwaj cieszy i niech nie zapomni mu pogratulować wspaniałej decyzji. A po za tym ogromne brawa dla obu drużyn. Bardzo mi szkoda że Ghana odpadła.
Mr_Hide
aka Depthide

Postprzez TrancEye 02 lip 2010, 22:57

Suarez Suarezem, ale to Gyan mial zwyciestwo swojej druzyny niemal na wyciagniecie reki, a zmarnowal taka okazje... I sie zemscilo ;]
Bylem oczywiscie za Urugwajem Ale wielkie brawa dla Ghany za serce do gry Bez Suareza raczej marne szanse z "mechaniczna pomarancza"
TrancEye
Uplifter

Postprzez phantom 02 lip 2010, 23:36

Suarez mistrz i tyle. Do Ronaldo nawet nie ma co porównywać, bo on zamiast myśleć o dobru drużyny, rozkminiał już kolejne kontrakty reklamowe. I jest tak jak TrancEye napisał - został ukarany, kartka, karny. A że to nie pomogło Ghanie, cóż, piłkarskie cwaniactwo.
phantom

Postprzez d3cK 03 lip 2010, 1:22

Wczorajsze mecze ćwierćfinałowe były naprawdę świetne i bardzo emocjonujące, czekam na kolejne 2 pary dzisiaj :) Cieszę się że Brazylia odpadła, szkoda że Ghana nie weszła dalej. No ale jak się karnego w ostatniej minucie nie wykorzystuje to się meczu nie wygrywa.
d3cK
Wjechał na superkoniu

Postprzez sector 03 lip 2010, 15:00

:lol:

Obrazek
sector
the king of bongo!

Postprzez Kubo 03 lip 2010, 16:36

Niemcy zabili Argentyne :O :D masakra
Kubo
The Invincibles

Postprzez sector 03 lip 2010, 16:54

Kasper napisał(a):Najlepszy z piłkarzy na Mistrzostwach czyli Messi, któremu jako jednynemu w Argetynie chce się grać w przeciwieństwie do jego kolegów

Chcialbym przypomniec niektorym ten tekst, ktory utkwil mi w pamieci :- ))

Niemcy bezblednie zagrali. Messi jest przereklamowany. Juz dawno to mowilem. Kolejny Ronaldo i Rooney. Juz Tevez walczyl o wiele bardziej niz ten gwiazdor.
sector
the king of bongo!

Postprzez Kubo 03 lip 2010, 16:56

Dodam jeszcze ze druzyna Argentyny jest slabiutka psychicznie. Pierwsza trudna sytuacja i od razu dostali lekcje od Niemcow ;)
Kubo
The Invincibles

Postprzez Kasper 03 lip 2010, 17:06

sector napisał(a):Messi jest przereklamowany. Juz dawno to mowilem. Kolejny Ronaldo i Rooney.

Nie świruj sector, Messi nie ma z kim grać poprostu w tej Argentynie. Stawiając go na równi z Ronaldo, obrażasz go. Messi wygrał już kilka dobrych meczy, strzelił kilka wielkiej wagi bramek vide finał LM 2009, gdzi przeskoczył o 3 głowy większych stoperów (ponoć najlepszych w Premiership). Krystyna ani Wayne nie pokazali wtedy nic. Nie mówie tego jako fan Barcelony, lecz jako widz klęski Argentyny. Niemcy wypunktowali ich nie miłosiernie.

Przereklamowany to jest Ozil, nie Messi a to, że nie zostaniem najlepszym graczem mundialu? Trudno jest młody, jeszcze będzie miał okazje.

Dziś wyszedł Argentynie bokiem brak klasowych obrońców a może przede wszystkim brak Verona, który może odciążyłby Lionela w rozgrywaniu i Argentyna miałaby z tego więcej pożytku. Tak, więc sector możesz nie lubić kasiastej, naszpikowanej gwiazdami Barcelony, ale doceń kunszt tego małego chłopaka, bo naprawdę tacy panowie jak Ronaldo, mogą nosić mu torbę ze sprzętem.

Z resztą (może nieco cynicznie) nie dziwi mnie słaba postawu Realu skoro panowie pokroju Ronaldo i Higuain'a nie potrafią grać w kolektywie pokazł to dziś Gonzalo, pokazał i Cristiano. Gdyby Higuian wykorzystał to co wyłożył mu Messi dziś nie raz to może byłoby inaczej, no ale cóż... Pół Barçy jest ciągle na mundialu ;) a wśród nich Kanonier o krwi blaugrana.
Kasper

Postprzez sector 03 lip 2010, 17:57

Swirowales to Ty piszac, juz o nim najlepszy gracz mundialu ;) Moze czyscic buty Mullerowi na tych MS.
sector
the king of bongo!

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Offtopic