Label: Mistiquemusic
Numer katalogowy: MIST002
Format: Mp3
Data wydania: 05.05.2009
Gatunek: Progressive House
Lista utworów:
01. Global Recession (Original Mix)
02. Global Recession (The Stain Remix)
03. Global Recession (Loquai Remix)
04. Global Recession (Arion Grey Remix)
Druga EP z dobrze zapowiadającego się labelu Mistiquemusic. Tym razem za wydawnictwo odpowiedzialny jest węgierski producent Krisztian Kajdi, ukrywający się pod aliasem Kay-D. Mamy tu do czynienia z czterema interpretacjami - każda z nich utrzymana w odmiennym stylu. Na szczególną uwagę zasługuje (według mnie) The Stain Remix. Świetny groove, delikatne tribalowe zacięcie, a także ten sampel z jakimś vocalem (niby szczegół, a jednak nadaje utworowi charakteru). Pierwszy raz usłyszałem go w secie Michaela & Levana ("Artist of the Week" we Frisky Radio) i od razu bardzo przypadł mi do gustu. Nie gorszy jest również remix Rosjanina Loquai'a. Chyba najbardziej melodyjny (ale i najbardziej deepowy) z całej stawki. Bardzo przyjemna wersja. Original Mix - całkiem niezły, ale bez rewelacji. Zdecydowanie najgorszą wersją jest remix od Ariona Grey'a. Szczerze mówiąc spodziewałem się czegoś znacznie lepszego. Niestety wersja ta jest okrutnie nudna, nic się w niej nie dzieje (dlatego nie rozumiem zachwytów Kuby nad tym remiem
Sample: http://progressivehouse.com/labels/Mistiquemusic/r/4225