David Forbes - Beats Time/Overdose

Progresive-Tech Trance / 68 Recordings / 2009

Powrót do Trance

David Forbes - Beats Time/Overdose

Postprzez JohnnyKnoxville 10 cze 2009, 13:57

Epka wyszła pod koniec stycznia, mianowicie 26.01.2009, jednak u uwagi że nie widze tutaj takiego tematu, a to na pewno ciekawa pozycja to postanowiłem skrobnać kilka zdań.....

Forbes w tym roku powinien zdobyć pierwsze miejsce w kategorii maszyna do produkcji tracków, swoją skuteczność pobijając już nawet osławionych Tyasa, Millera, czy Active.... :P Jednak czego jak czego, ale tego że jego tracki są jakieś złe czy schematyczne nie można mu zarzucić... Tyle wstepu, przechodzę do konkretów.... :P Obydwa tracki na tej epce, mianowicie:

David Forbes - Beats Time
David Forbes - Overdose

to progresywne techowce. Beats Time, oparty jest o zaloopowany techniczny motyw, na którym praktycznie zbudowany jest cały track.... Taka budowa, w połączeniu z resztą elektryczno-techowych sampli i różnych brzdęków struny dostarczają fajnego "groove" ( nie wiem jak to odmienić :P) i sprawiają że człowiek bardzo szybko wkręca się w ten hipnotyzujący rytm.... \o/ Jak dla mnie świetny track, a przez to swoje hipnotyzujące zaloopowanie na parkiecie pewnie pokazał by wielką klasę.....

Jeśli chodzi o Overdose, to numer podobnie jak poprzednik, oparty jest o powtarzający się rytmicznie techowy motyw, tak że pod tym względem jest to taki jakby brat bliźniak... W budowie utworu doszło tutaj jednak czarakterystyczne pikanie, oraz niszczący mnie delikatny złowieszczy sampel wokalny.... \o/ Utwór równiez na wielki plus, oraz podobnie jak poprzednik, jego prostota sprawia że człowiek łatwo wpada w narzucony, wolny, ale delikatnie pompujący rytm....

Na koniec jesli miałbym to tak obrazowo porównywać z jakimis znanymi produkcjami to obydwie produkcje są w klimatach Marshmallow/Bumpercar JOCa, oraz wszystkich wolniejszych techowo-progresywnych produkcji Forbesa....
skromnie :P
John Askew - The Witch
Rory James - Memory Flush (The Viceroy remix)
The Viceroy & KOTO - The Horror
Iio - Rapture (Ian Betts Rework)
Tony De Vit - I Don't Care (Lee Haslam's Tech Trance Remix)
Liquid Soul - Global Illumination (McMahon & Marcuscha Remix)
McMahon & Marcuscha - Act Like You Know !!!! \o/
Sash - Mysterious Times (John Dopping Remix) !!!! \o/
John Dopping - Cognition !!!! \o/
Nick Sentience feat. DJ Kristian - Threshold
Kaeno & Denzo - North Star (Des Mcmahon Remix)
JohnnyKnoxville
John Askew fan

Re: David Forbes - Beats Time/Overdose

Postprzez Stelmach 11 cze 2009, 13:28

Overdose z lekka zahacza o minimalistyczne klimaty, Beats Time to z kolei techniczna mieszanka dźwięków w mocno progresywnej oprawie. Dwa numery które wpisują się w styl projektu Sebrof, szczególnie Beats Time zapamiętam na dłużej.
Stelmach
Rave on!

Powrót do Trance