label: Joof Recordings
nr: J00F055
wyszło: 01.09.2008
gatunek: trance
01. 00.db - Oxygene (Original Mix)
02. 00.db - Oxygene (Dub Mix)
03. 00.db - Oxygene (Solarstone Stellar Mix)
04. 00.db - Oxygene (Astral Projection Remix)
05. 00.db - Oxygene (Anton Chernikov Remix)
06. 00.db - Oxygene (Miika Kuisma's Lost Method Mix)
07. 00.db - Oxygene (Radio Mix)
08. 00.db - Oxygene (Protoculture Remix)
Pana Fleminga ani jego labela raczej nikomu nie trzeba przedstawiać. Nowy wytwór J00F'a oraz The Digital Blonde to cover klasyka od Jean Michel Jarre'a. Oryginał jest petardą o psytrance'owym zacięciu, z mocnym bitem i ciekawą progresją melodii. Dub Mix bardzo podobny, a przy tym mniej ciekawy. Wersja od Solarstone atakuje mnogością dźwięków, w kulminacyjnych momentach przeradzającą się nawet w łagodny bajzel. Tutaj także obserwujemy bardzo ciekawy i niejednostajny rozwój utworu. Fanem twórczości Astral Projection nigdy nie byłem i ich interpretacja mnie nie zainteresowała. Kolejne dwa miksy mają nieco bardziej progresywny i przyciemniony charakter. Chernikov zrobił remix w typowym dla siebie ostatnio stylu "ciemnego pokoju z zajebistym echem". Wersja dobra, ale nie przykuła mojego słuchu na dłużej. Dużo ciekawiej jest u Kuismy. Spać nie pozwalają groźny bassline i dobrze skomponowane dźwięki tła. Ostatni remix od Protoculture jest szybszy, również nie odstaje od stawki.
Ogólnie wydawnictwo wyborne - wszystkie wersje trzymają poziom. Moim faworytem jest chyba gwiezdny/niebiański mix od Solarstone