Sport

Rozmowy o wszystkim i o niczym.

Powrót do Offtopic

Re: Sport

Postprzez phantom 07 cze 2010, 21:08

adike napisał(a):szkoda, że nie zobaczymy takich zawodników jak ferdinand czy drogba.

Na Drogbę cały czas liczę. To prawda, że podsycające nadzieję oświadczenia lokalnej federacji piłkarskiej o przewidywanej szybkiej rekonwalescencji piłkarza mogą trącić nadmiernym optymizmem, ale w końcu już nieraz widzieliśmy, że gość na boisku ma charakter jak mało który zawodnik. Tak czy inaczej, nadal liczę na Wybrzeże Kości Słoniowej, a także na Nigerię (droga po złoto IO w Atlancie w '96, pamiętacie? ;) ), Kamerun czy Ghanę, choć te mają mniejsze szanse. Mam nadzieję, że któraś z tych ekip trafi do fazy pucharowej i niekoniecznie odpadnie wynikiem 4:1 z Danią, jak Nigeria dwanaście lat temu.
phantom

Postprzez adike 07 cze 2010, 21:20

mój pierwszy turniej, który naprawdę przeżywałem, to france '98. tam również nigeria była ciekawym zespołem, bramka jay jay okochy... po turnieju stał się najdroższym piłkarzem świata :) później bodajże przebił go denilson, który również błysnął na tym turnieju :) ale ten to był wariat
currently addicted to:
Hybrid - Disappear Here
adike

Postprzez sector 08 cze 2010, 7:20

Szczerze mowiac nie rozumiem tych skokow cen za pilkarzy jesli CI beda mieli dobry wystep na MS. Przeciez to tylko pare gier a nie caly sezon. Pozniej te wszystkie gwiazdki co tak szybko powstaja, rownie szybko gasna :P
sector
the king of bongo!

Postprzez adike 08 cze 2010, 9:42

Ceny piłkarzy rosną z różnych względów. Na MS gra dużo różnych reprezentacji z całego świata i sporo graczy jest po prostu nieznanych dla piłkarskiego centrum, czyli Europy. Dzięki wyróżniającym się występom pokazują swoją wartość, wiele klubów jest świadomych tego zawodnika i automatycznie klub winduje za niego cenę, ze względu na rosnący popyt. To działa zarówno z piłkarzami ze słabych piłkarsko krajów (vide Korea Południowa, która po mistrzostwach u siebie `wypuściła` na zachód sporą rzeszę piłkarzy, a do tego czasu jedynie Nakata był rozpoznawalnym i cenionym grajkiem z tego kraju) oraz z piłkarzami młodymi. W końcu Mistrzostwa stały się początkiem prawdziwej kariery takich piłkarzy jak Christian Chivu czy Philipp Lamm. W przypadku tego pierwszego przyszłość pokazała, że windowanie jego ceny było uzasadnione i powinna być jeszcze wyższa swego czasu. Na ostatnim Mundialu zapadł mi w pamięć Tim Cahill, który był liderem reprezentacji Australii prowadzonej przez Hiddinka. Teraz jest ostoją evertonu i jego wartość rynkowa na pewno wzrosła po tamtym mundialu. Hmm... pamiętacie Savo Milosevicia ? Tu akurat mamy przykład wspaniałego występu na Euro, sprzedaż do AC Parmy za pewnie sporą kasę i praktycznie gaszenie kariery Jugosławiańca. Różnie to bywa z gwiazdami największych turniejów, jednak wielu uważa, że jeśli ktoś błyszczy w tak ważnym momencie, pod taką presją, to musi mieć prawdziwy talent i tyle. Zazwyczaj nie mówimy o jednej fuksiarskiej bramce. Często te persony są niezbędne w swoich drużynach, dużo dryblują czy asystują. Wystarczy sobie przypomnieć Henryego na MS '98 :) Moim zdaniem, jeśli młody zawodnik zostaje powołany do reprezentacji będącej jednym z faworytów turnieju, świadczy to samo w sobie o jego klasie. A same występy pokazują, że jest lepszy od znanych kolegów na treningu. Wyróżnianie się w takiej drużynie, to już bilet na salony i pewność, że zawodnik stanie się gwiazdą.
Osobiście nie jestem w stanie podać wielu przykładów gwiazdek jednego turnieju, byłbym w stanie podać więcej tręsowych gwiazdek jednego utworu :D, większość z nich dokonała czegoś jeszcze wcześniej lub później.

Lekko ekonomiczny wywód wskazany, w końcu jutro bronię magistra z ekonomii! :D
A dzisiaj Hiszpania - Polska, w czasie hiszpańskim, czyli o 22 :)
currently addicted to:
Hybrid - Disappear Here
adike

Postprzez sector 08 cze 2010, 21:15

Ale ruchamy obecnie hiszpanie! :D
sector
the king of bongo!

Postprzez TrancEye 08 cze 2010, 21:48

sector napisał(a):Ale ruchamy obecnie hiszpanie! :D

trafniej bym tego nie ujal haha :D
TrancEye
Uplifter

Postprzez TBk2000 08 cze 2010, 22:52

Ladny wynik :D to moze teraz jakas nowa reklama TP neostrady czy cos ? :D. Kurwa, banda nieudacznikow :D.
TBk2000
Allah Akbar !

Postprzez Hongo 08 cze 2010, 23:01

Hiszpania to mój faworyt do zdobycia pucharu i tego im życze z całego serducha :)
Tetrahydrokannabinol
Hongo

Postprzez TrancEye 09 cze 2010, 0:18

A ja zycze Naszym, zeby wreszcie grali jak zawodowcy, bo ile mozna...
TrancEye
Uplifter

Postprzez sector 09 cze 2010, 7:41

Ja zycze naszym zeby juz nie grali bo ile mozna dostawac wpierdol? Przeciez kazdy ma chyba w koncu kiedys dosc :!:
sector
the king of bongo!

Postprzez Kubo 09 cze 2010, 9:24

Posiadanie pilki 80 do 20 ? :D zal patrzec na naszych pilkarzy. Ja sie pytam gdzie sa pieniadza na siatkowke, reczna, lekkoatletyke w ktorych osiagamy spore sukcesy ? no kurwa gdzie ? Tylko pompuja polska noge ktora ssie :/

Na mitingu w Bydzi Anita Włodarczyk poprawila swoj rekord swiata i nie dostala za to nawet grosza... Smiech na sali :)
Kubo
The Invincibles

Postprzez peterhol9 09 cze 2010, 11:13

Jeb*ne boisko. Naszych nie moga ugościć nigdzie. W Hiszpanii nierówno, jak Małysz skacze zawsze wiatr wieje. Gołotę przed meczem bokserskim kibole wkurw*ają. No nie mają szczęścia nasi sportowcy :D

A tak na serio.. Uwaga, która nasuwa mi się zawsze jak patrzę na mecze polskiej reprezentacji i polskich drużyn. Polacy nie mają za grosz techniki. Nie chodzi tutaj o kiwki typu braziliana. Po prostu przy przyjęciu piłki futbolówka odskakuje. Czym to skutkuje. Ano tym, że należy tracić czas na jej przyjęcie, zastanowienie się jak kopnąć i do kogo. Jeżeli ktoś widział grę Hiszpanów to zauważył, że jest przyjęcie i nie (jak w przypadku Polsków) patrzenie na piłkę tylko od razu na partnera, do którego można podać. Piłka i zawodnik stanowią jedność, czego w przypadku naszych orlów powiedziec nie można. Druga rzeczą wynikającą z powyższej jest to, że grany tyłem (plecami) do przodu. Przyjmujemy piłkę będąc do bramki przeciwnika plecami, co skutkuje tym, że oddajemy ją do tyłu, tracimy czas i pozwalamy na ustawienie w obronie przez przeciwników. Przykład - bodajże 46-47 minuta, gdzie Żewłakow wraca się z 20 metrów i podaje do Kuszczaka, bo nie ma innej odpcji w momencie gdy piłke zamiast do przodu, to wycofujemy podając sobie w tył. I tyle na ten moment.. :)
I LOVE RUSSIAN AND GREEK PROGRESSIVE

Obrazek
peterhol9
yoma

Postprzez newb 09 cze 2010, 19:01

masakra potrzbowaliście aż meczu z Hiszpania żeby odkryć jakie cioty są z naszych grajków?

wałkowaliśmy ten temat w 2006 bodaj na fmt tuż przed mundialem
jechalismy tam po pomyśle Młodej Ekstraklasy
Wyśmiewaliśmy naszych zawodnikow

śmieszy mnie tylko w tym wszystkim lansowanie Roberta Lewandowskiego i Błaszczykowskiego o którym wciąż mówią ,że młody itp...bo tylko tyle moga o nim powiedzieć.
Kariery w Bundeslidze nie robi ale wg naszych rodzimych ekspertow z gazet kto to sie o niego nie bije :D
newb

Postprzez Matvel 09 cze 2010, 19:16

Błaszczykowski to jeszcze jeszcze, ale o co kur** chodzi z Lewandowskim to ja nie rozumiem. To jest zupełnie przeciętny piłkarz, co z tego że u nas w lidze sobie postrzela. To właśnie po reprezentacji widać, że z niego jest gówno nie zawodnik. Zero gry ciałem, dawno nie widziałem napastnika co się tak odbija pięknie od obrońców. Jeżeli to ma być zawodnik na którym ma się opierać nasz skład na Euro 2012 to może lepiej zrobić jakiś konkurs dla amatorów to wyszłoby mniej więcej to samo.
Matvel

Postprzez newb 09 cze 2010, 21:24

Lewandowski wiele razy już pokazał ,że nie znaczy nic to po prostu polskie media lansuja go na gwiazde formatu Marsa lub Jowisza.
Pamietam jego postawe z Brugią w pucharach. Nic
Rocznik 1988. w 2012 to wciąż będzie "wielce utalentowany" "obiecuący" "dobrze rokujący" jak to w Polsce mają zwyczaj mawiac.

To troche przypomina mi media brazylijskie ,które lansują już byle kogo na megatalent
Douglas Costa,Neymar,Alex Teixeira i inni "wielcy"
z zawodnikami z Polski jest jak z Uniwersytami z Polski.
Tu coś sobie mogą znaczyć ale w jakiejkolwiek konfrontacji z zagranicą po prostu nie istnieja.
newb

Postprzez Matvel 09 cze 2010, 21:50

Jak on trafi nie daj Boże do Blackburn to go tam zrównają z murawą. Może to i nie byłoby złe rozwiązanie, bo wróciłby z podkulonym ogonem do Polski i nie robiłby cyrków jak teraz z przejściem do Borussii.
Matvel

Postprzez TrancEye 11 cze 2010, 22:26

Jaka szkoda, ze Francja nie przegrala :( ale i tak sa na najlepszej drodze do pozegnania sie z tym mundialem Przynajmniej mam taka nadzieje :D
Na plus druzyna gospodarzy Kilka na prawde koronkowych akcji Bafana Bafana! :D Choc kibicowalem Meksykowi :P
TrancEye
Uplifter

Postprzez Stelmach 12 cze 2010, 12:47

TrancEye napisał(a):Jaka szkoda, ze Francja nie przegrala :( ale i tak sa na najlepszej drodze do pozegnania sie z tym mundialem Przynajmniej mam taka nadzieje :D

Z takim składem i formą mogą buty czyścić i piłki podawać Hiszpanom. Mecz był nudny jak przeciętny mecz polskiej ligii. Zresztą tak przereklamowane drużyny jak Francję, Włochy i Anglię obstawiam jako ekipy które nic ciekawego w RPA nie zaprezentują i szybko odpadną, czego im życzę z całego serca :D , głównie przereklamowanym Angolom.

Stawiam głównie na Portugalię i Hiszpanów, Holendrów, Niemców - bardzo ich lubię, bo mają mało indywidualności a grają świetną zespołową piłkę i taktycznie są wzorem do naśladowania. No i ciekaw jestem Argentyny i Algierii, które często pomijane mogą okazać się "czarnym koniem mistrzostw". Obawiam się też że techniczna brazylijska samba nie da rady konwencjonalnej i taktycznej grze Europejczyków.

Dziś następujące mecze, a oto moje typy :D
Argentyna - Nigeria 1:1
Anglia - USA 1:2
Korea - Grecja 1:2
Stelmach
Rave on!

Postprzez sector 12 cze 2010, 15:05

Czy ja wiem czy Francja i Anglia sa przereklamowane? Moze i obecnie tak bo nic nie graja a jada caly czas na swojej renomie/wspomnieniu ich najlepszych lat ze starych czasow. To tak samo jak z nami. Od parunastu lat Polska nic soba nie reprezentuje a w telewizji to samo ciagle, a pamietacie Bonka :lol: Pamietacie jak w 80 ... to samo tyczy sie Francji, Wlochow itp. Pozatym jakby nie bylo, Wlosi wygrali MS w 2006, takze tez nie mozna powiedziec, ze to druzyna patalachow.
sector
the king of bongo!

Postprzez phantom 13 cze 2010, 21:54

Stelmach napisał(a):Z takim składem i formą mogą buty czyścić i piłki podawać Hiszpanom.

Przypomnę tylko, że początek ostatnich MŚ mógł prowokować podobne opinie. Hiszpania rozbiła wtedy w świetnym stylu 4:0 Ukrainę, ale już w 1/8 przegrała 1:3. I to właśnie z Francją.
phantom

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Offtopic